ee

Volgers

dinsdag 8 november 2016

Van overhemd naar quilt....!

Een tijdje geleden kregen wij een berichtje van een meneer die overhemden verkoopt, met de vraag of we samen een blogje konden schrijven over het hergebruiken van overhemden. superleuk idee natuurlijk, dus zo gezegd zo gedaan, en lees hieronder het resultaat.

“Oud” in een nieuw jasje

Katoen is helaas niet het meest milieuvriendelijk product om te produceren. Het kost namelijk erg veel water en er worden pesticiden gebruikt. Biologische katoen maakt nog maar paar procent uit van de gehele katoenindustrie. Toch lijkt er met de vraag naar duurzame mode de biologische katoenproductie ook te groeien en dat is mooi. Biologisch katoen is minder belastend voor het milieu en biologisch katoen is vaak ook nog eens FairTrade. Om die reden is het hergebruik van katoen en met name overhemden van katoen een interessant iets.

Waarom geen overhemden hergebruiken in een mooie quilt?

Iedereen heeft ze bijna wel, overhemden! Gewone, kleurrijke, streepjes, kleine of grote prints. Je kunt ze zelf hebben, of 2e hands kopen, of ‘erven’ van een overleden man of opa, overgrootvader.  En hoe leuk of bijzonder is het dan, als je deze overhemden kunt verwerken in een ‘Trendy’ quilt. En quilt is in het kort: een deken gemaakt van allemaal kleine stukjes die in een bepaald patroon weer aan elkaar gestikt worden, als de top (bovenkant) klaar is wordt deze gevuld met een katoenen vulling en tegen gevoerd met een 100% katoenen stof. Uiteindelijk heb je dan een heerlijke warme deken gemaakt van allemaal mooie herinneringen.

Een bron van overhemden stof?

Tweedehandskleding komt weer helemaal terug. De drempel voor het aanschaffen van tweedehandskleding wordt steeds lager. Er zijn de afgelopen tijd een hoop kledingruilbeurzen bij gekomen, en het aantal tweedehandswinkels doet het erg goed. Het kopen van tweedehandskleding is natuurlijk ook duurzaam. Het hoeft immers niet opnieuw geproduceerd te worden.
Ga naar de plaatselijke kringloop en koop een paar oude en opvallende overhemden. Was de overhemden goed en begin met het maken van een quilt. Of vraag je familie, buren en vrienden eens om wat overhemden: bijvoorbeeld overhemden die al langer dan 1 of 2 jaren niet meer worden gedragen. Een iets duurdere optie is het vragen naar ‘onverkochte’ overhemden in een herenwinkel.

Merken

Het schijnt dat er meer dan duizend overhemden merken bestaan. De bekendste in Nederland en Belgie zijn Profuomo, Ledub, Eton, Olymp, Seidensticker, Arrow en Jacques Britt. Het mooie aan deze merken is dat de kwaliteit superieur is – en de stoffen vaak strijkvrij. Het resultaat is een hoog kwalitatief gevoel en een bijna “onkreukbaar” quilt.

De wevers

Wereldwijd zijn er vele wevers: van onbekende weverijen in Azië en lage lonen landen tot ontwikkelde familiebedrijven in Italië zoals Monti, Albini en Canclini. Maar denk ook aan Thomas Mason, Grandi & Rubinelli. Een stof met  een steundraad wordt two ply genoemd
Er wordt dan een extra draadje op het laatste moment mee gewoven. Dit zorgt voor een nog voller en soms steviger effect.

Overhemd wevingen
De weving bepaalt het uiterlijk van overhemden stof en het uiteindelijke overhemd. Een overhemd is gemaakt van 100% katoen – longfiber katoen (lange strengen katoen) van de beste kwaliteit om een stevig en houdbare stof te creëren.
Poplin is de meest simpele manier van weven men noemt het ook een platbinding. Een recht toe recht aan weving van het katoen. Twill is een weving van het katoen met een schuine diagonale lijn. Denk aan een diagonaal motief zoals op een spijkerbroek. Een visgraat ('herringbone) overhemd kenmerkt zich, de naam zegt het al, visgraat-motief van de weving. Een pinpoint weving is een weving van het katoen waarbij het resultaat een soort spikkeltjespatroon is. Een oxford weving kenmerkt zich door een grovere weefstructuur waardoor een korrelige structuur ontstaat. Een oxford ontstaat door een twill weving in beiden richting (schuin op schuin).

Wat is slow fashion?

Kleding van kwaliteit gaat vaak langer mee. En dat betekent dat je minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen. Dit wordt ook wel slow fashion genoemd, langzame mode. Door kwaliteit te kopen wordt er minder kleding gekocht en wordt de druk op snelle elkaar opvolgende collecties verminderd. Het kopen van duurzame kleding gaat misschien wel de milieuvervuiling tegen, maar het kopen van lange houdbare en tijdloze kledingstukken kan net zo goed ‘groen‘ zijn. Luxe overhemden bijvoorbeeld zijn vaak van betere kwaliteit, en gaan dan ook langer mee.
Tot slot: een aantal tips voor het maken van een quilt van overhemdenstof.
Mocht u van plan zijn een quilt te maken van overhemden, dan raad ik u aan om er een strijkbare vlieseline (H180) achter te strijken tegen het glijden en rafelen van de stof. Dan pas is het makkelijk te verwerken. Komt u er echt niet uit dan bent u altijd van harte welkom bij De Quilthoeve in Naaldwijk